Logotherapie

Amerikaanse Dokter: “Welke leerstelling huldigt u?”

Viktor Frankl: “De logotherapie, gebaseerd op mijn eigen theorie.”

AD > “Kunt u mij in één zin de betekenis van de logotherapie verklaren? Of althans het verschil tussen psychoanalyse en de logotherapie?”

VF > “Jazeker, maar zou u mij dan eerst in één zin willen zeggen wat volgens u de essentie is van de psychoanalyse?”

AD > “Tijdens een psychoanalyse moet de patiënt zich uitstrekken op een divan en de psychoanalyticus dingen vertellen die dikwijls zeer onaangenaam voor hem zijn.”

VF > “Welnu, bij de logotherapie mag de patiënt rechtop blijven zitten, maar hij moet dingen aanhoren, die soms heel onaangenaam voor hem zijn.”

De logotherapie in een notendop

Het volledige spectrum van betekenisgeving zichtbaar maken, dat is waar logotherapie op gericht is. Al voordat oprichter Viktor Frankl in de concentratiekampen terecht kwam, praktiseerde hij de logotherapie in zijn school voor de psychotherapie in Wenen. In de kampen doorstond het de ultieme proef. Frankl ziet het als een grote misvatting dat de mens een spanningsloze staat moet nastreven; het gaat volgens hem juist om de spanning tussen het waardige doel – de λογος (logos) – en degene die het te vervullen heeft. Geen labels, geen medicatie, maar realiseren dat jij het bent die gevraagd wordt: wat is het wat jij te doen hebt? Wat is jouw monument?

De zin van het bestaan

De beginselen der logotherapie zijn verrassend beknopt en begrijpelijk samengevat aan het eind van De Zin van het Bestaan.

(Visited 3 times, 1 visits today)