Adem

Dagelijkse adempatroon

De frequentie en diepte van je ademhaling is een reflectie van je staat van zijn. Of je nou letterlijk of figuurlijk hard gaat lopen, je ademhaling past zich aan. Hoe je overdag ademt, vertaalt zich bovendien door in je ademhaling ‘s nachts.

Frequentie

In staat van rust is een milde ademhaling van 6-8 keer voldoende. Toch zit een aanzienlijk deel van de bevolking tegenwoordig al gauw aan 16 keer per minuut. Het onbewust toenemen in frequentie van de ademhaling gaat meestal gepaard met een hoge ademhaling, die drukt legt op je borst-, schouder- en nekspieren, wat vervolgens weer voor klachten zorgt. Klachten die overal in het lichaam door werken.

Functie

Hoewel je ademhaling zich automatisch aanpast, kan deze disfunctioneel zijn. Wanneer je continue te diep en te vaak ademt, heeft dit verstrekkende gevolgen voor je fysieke gesteldheid. Dit is logisch te verklaren; wanneer je continue te diep adem haalt – een vorm van hyperventilatie – adem je veel koolstofdioxide uit. Het is precies die koolstofdioxide die je lichaam juist noodig heeft om zuurstof op te nemen. Kortom, een disfunctioneel geheel.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

ADEM in muziek

Mutant Pulse

You breathe

ADEM in boeken

Verademing

Een uitademing hoort langer te duren dan een inademing.

(Visited 5 times, 1 visits today)